Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

και όμως ζω ακόμη ...

απ ότι καταλάβατε από το πρώτο μου post λατρεύω τους δημοσιογράφους ...
οπότε και λέω να συνεχίσω να τους τα χώνω και στο δεύτερο ...

με έκπληξη διαπίστωσα σήμερα πως έκλεισα 2 μήνες από τη μέρα που έκανα το εμβόλιο της νέας γρίπης και ... είμαι ακόμα ζωντανός ... παρά τους φόβους φίλων και συγγενών ότι θα αρχίσω να τρέμω, να περπατάω όπισθεν, να κάνω κωλοτούμπες και άλλα ευφάνταστα κατασκευάσματα της παγκόσμιας και εγχώριας μιντιοκρατίας. Δυστυχώς γι' αυτούς αλλά και για τους κάθε είδους καταστροφολόγους, συνομωσιολόγους, διαπλοκολόγους και εν γένει τους λοιπούς μπουρδολόγους και εγώ όπως και εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο επιβιώσαμε από το φοβερό και τρομερό εμβόλιο της γρίπης των χοίρων.


Είπα να μην ασχοληθώ με το θέμα στο blog μου μιας και πια θεωρείται περσινά ξινά σταφύλια … παρότι μέχρι πριν από καμία εικοσαριά μέρες ήταν ακόμα στα ειδησιογραφικά highlights. Ωστόσο το θέμα φαίνεται να ανακύπτει πάλι πια ως μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την καινούρια θεωρία τα χρήματα των φορολογουμένων σπαταλήθηκαν για δόσεις εμβολίου που έμειναν στα αζήτητα. Αν δεν ήμουν γνώστης των πραγμάτων σίγουρα και γω θα συμφωνούσα πως ένα σωρό εμβόλια αγοράστηκαν για να τα κονομήσουν οι φαρμακευτικές που τα είχαν τακιμιάσει με τις διάφορες ανά τον κόσμο κυβερνήσεις.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή ... η οποία και πάει αρκετά χρόνια πίσω ... θα σε κουράσω λίγο φίλε αναγνώστη αλλά στο τέλος είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβεις που το πάω ... (και κατά καιρούς θα κράζω και κανα δημοσιογράφο που τους έχω και αδυναμία)
Λοιπόν όλα ξεκινούν το 1997 με λεγόμενη γρίπη των πτηνών. Σχεδόν όλοι οι σχετικοί με το θέμα ήταν σίγουροι πως ο Η5Ν1 ήταν ο νούμερο ένα υποψήφιος για την επόμενη πανδημία γρίπης. Οι πανδημίες γρίπης εμφανίζονται περίπου κάθε 30-40 χρόνια όταν το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει αντισώματα περάσει το όριο ασφαλείας ... και η τελευταία ήταν το 68-69 μέχρι περίπου το 74 (συμπτωματικά και μόνο την ίδια περίοδο η Ελλάς έπασχε ... από τη γρίπη του γύψου). Ευτυχώς από τον Η5Ν1 τη γλιτώσαμε γιατί παρά την υψηλή του θνησιμότητα (40%) δεν περνούσε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και τότε είχε ξεκινήσει η διαδικασία επείγουσας παραγωγής ενός εμβολίου η οποία όμως παρά τα τρομερά έξοδα των φαρμακευτικών για την έρευνα και παραγωγή του, το εμβόλιο δεν παραγγέλθηκε από κανένα αφού όσο ο ιός δεν περνούσε από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν αποτελούσε κάποια ιδιαίτερη απειλή για το γενικό πληθυσμό.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 1
Και εκεί ησυχάσαμε ... με το φόβο και την απορία “αφού ο Η5Ν1 δεν έκανε πανδημία ποιος θα την κάνει ;;” Και τότε έσκασε ο Η1Ν1 ... ο συνήθης ύποπτος από τη μεγάλη πανδημία των εκατομμυρίων θανάτων του 1918. Η γρίπη τον χοίρων ξεκίνησε από το Μεξικό και άρχισε σιγά σιγά να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Γρήγορα ξέφυγε από τα σύνορα του Μεξικού για να χτυπήσει του βόρειους γείτονές τους και ακόμα πιο γρήγορα πέρασε στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα είχε ξεκινήσει η επείγουσα παραγωγή του εμβολίου από 4 εταιρίες σε Αμερική και Ευρώπη.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 2
Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη από περιστασιακά σε κάποιους ταξιδιώτες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού άρχισαν να πληθαίνουν ... ο ιός είχε τη δυνατότητα άμεσα να εισχωρήσει στον ντόπιο πληθυσμό της κάθε χώρας. Παράλληλα τελείωναν οι πρώτες μελέτες για την ασφάλεια του νέου εμβολίου. Οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου αγωνίζονται γα να εξασφαλίσουν τις πρώτες παρτίδες εμβολίων μιας και η διαδικασία παρασκευής δεν επιτρέπει την άμεση παραγωγή των εκατομμυρίων δόσεων που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας καλής ασπίδας στον πληθυσμό.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 3
Πάνω από 200 χώρες είχαν πια πληγεί από τον Η1Ν1 και η εξάπλωση του άρχισε να γίνεται ραγδαία ... τα θανατηφόρα κρούσματα αύξαναν με τις βδομάδες ... ο ιός φαίνεται να χτυπά την πνευμονική αρτηρία και εμφανίζει ασυνήθιστη θνησιμότητα σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι στην καλλίτερη δυνατή φυσική κατάσταση, τους νέους 20- 35. Αρχίζει παράλληλα η καμπάνια εμβολιασμού η οποία πρέπει να προλάβει το pick της πανδημίας.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 4
Τα πρώτα στατιστικά δείχνουν ότι ο ιός έχει μια τρομερή μεταδοτικότητα που τον καθιστά παγκόσμια απειλή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέτει τη χώρα σε κατάσταση εθνικού κινδύνου. Στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς αρχίζει ένα κύμα σκεπτικισμού για την ασφάλεια του νέου εμβολίου. Οι πρώτες μομφές διατυπώνονται από μια συνήθη μερίδα επιστημόνων που έχουν το δικαίωμα να αμφιβάλλουν μέσα στα όρια της επιστήμης και της ανθρώπινης καχυποψίας μιας και όλοι δεν αρκούνται στον ίδιο αριθμό στοιχείων για να πειστούν για ένα γεγονός.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 5
Τους ελάχιστους επιφυλακτικούς επιστήμονες ακολουθούν ημιμαθείς γιατροί που είχαν δει κάποια πράγματα στο πτυχίο τους ίσως και τυχαία σε ένα συνέδριο που παρακολούθησαν. Ουρολόγοι, ακτινολόγοι, γυναικολόγοι και λοιποί –λόγοι κάτω από την ταμπέλα του γιατρού εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους. Ο μεγάλος καρδιοχειρούργος Κρεμαστινός σε μια βαρύγδουπη δήλωσή του αρνείται τον εμβολιασμό, βάζοντας ένα προσωπικό φόβο πάνω από την επιστημονική αλήθεια αλλά και την ευθύνη την οποία έχει λόγω του κύρους και τις θέσης του. Ακολούθησαν νοσηλευτές, πρόεδροι εργαζομένων σε νοσοκομεία να εκφράζουν επιφυλάξεις και να τονίζουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο γιατί έχει παρενέργειες. Η ανησυχία των ιθυνόντων εντείνεται μιας αυτή η αοριστο-ασχετολογία σταματήσει τον κόσμο από τον εμβολιασμό. Η πιθανή μείξη της μεταδοτικότητας του Η1Ν1 με τη θνησιμότητα του Ν5Ν1 αυξάνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας πιθανή αναστολής του εμβολιασμού.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 6
Το τελικό χτύπημα δίνουν πια οι φίλοι μας δημοσιογράφοι που παρουσιάζουν τις με τόση αγωνία προσδοκώμενες παρενέργειες του εμβολίου. Μία στην Αμερική περπατούσε με την όπισθεν, μια στην Ελλάδα άρχισε να τρέμει ... και μαζί τρέμαμε και μεις .... από τα νεύρα μας ... για την ασχετοσύνη και ηλιθιότητα που επικρατεί. Παράλληλα οι εμβολιασμοί είχαν ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Εδώ αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία το χαβά μας ... όταν κάποιος πάθαινε κάτι μετά το εμβόλιο τα έριχνε σε αυτό ... αγνοώντας ότι για να θεωρηθεί κάτι παρενέργεια δεν φτάνει να το έχω πάθει μόνο εγώ αλλά και ένας αριθμός από άλλους από τα 50 εκατομμύρια. Τότε όντως θα λέγαμε το 1 % (500 χιλιάδες άνθρωποι) ή το 0,01% (5 χιλιάδες άνθρωποι) εμφάνισε αυτό ή το άλλο. Αντ’ αυτής της λογικής ο κάθε Τριανταφυλλόπουλος παρουσίαζε τον κάθε πονεμένο που έτυχε να πάθει κάτι μήπως φοβίζοντας μαζέψει μερικούς τηλεθεατές ακόμα. Παρεμπιπτόντως, εγώ λίγο μετά το εμβόλιο είχα ένα τροχαίο, μήπως να φταιει το εμβόλιο ;;; ή ο φορτιγαντζής που έπεσε πάνω μου ;; άμα μαζέψεις 50 εκατομμύρια κόσμο μέσα στις επόμενες μέρες κάποιος ή κάποιοι κάτι θα πάθουν ... γιατί στατιστικά κάποιοι κάτι θα πάθαιναν ...
Την ίδια περίοδο κυκλοφορούν e-mails με εκκλήσεις να μην εμβολιαστούμε γιατί τα νέα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο (σε αδρανή μορφή που δεν συσσωρεύεται στον οργανισμό και που χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη μερίδα άλλων εμβολίων ως συντηρητικό), μικροτσίπ και άλλα ευφάνταστα που άλλα είχαν μια αληθοφάνεια και άλλα άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τα όρια του γελοίου.

ΞΕΝΕΡΩΜΑ 1
Μετά από αυτή τη γερή δόση άγχους και αμφιβολίας και τη παροιμιώδη υποαντιπροσώπευση των ειδικών στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ μιας και αυτοί που καθησυχάζουν πουλάνε λιγότερο από τους φονακλάδες τρομολάγνους . Έχουμε πια φτάσει στα όρια της αηδίας ... βαρεθήκαμε να εξηγηγούμε σε κάθε παρέα σε κάθε συγκέντρωση το πόσο ασφαλές αλλά και απαραίτητο είναι το εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια (απλά αλλάζει το στέλεχος του ιού ... που δεν επηρεάζει την ασφάλεια) και ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα (πέρα από τα αλλεργικά) είχε πια γίνει ο δράκος, το φάντασμα ... η μεσαιωνική μάγισσα που έπρεπε όλοι ως φιλήσυχος αλλά και αιμοβόρος όχλος να λιθοβολήσουμε.

ΞΕΝΕΡΩΜΑ 2
Δεν πα να λένε ότι θέλουν εγώ πάντως το έκανα και στην χειρότερη περίπτωση να έχω κερδίσει μερικές μέρες που θα έτρωγα στο κρεβάτι ... οι υπόλοιποι αφού είναι ξεροκέφαλοι ας πάνε να κουρεύονται.


ΑΧΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται ότι η θνησιμότητα είναι μικρή ... ο Η5Ν1 προτίμησε να μείνει κρυμμένος και να μην μπλεχτεί στα μπούτια του Η1Ν1 και η πανδημία έχει πάρει την κατιούσα ... ευτυχώς τη γλιτώσαμε για τώρα ... αρρώστησαν πολλοί αλλά τουλάχιστο παρά τη μειωμένη προσέλευση για τον εμβολιασμό τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σταθήκαμε αρκετά τυχεροί που ο ιός δεν μεταλλάχθηκε και δεν ανασυνδυάστηκε με άλλον πιο παθογόνο. Σε μια τέτοια πολύ πιθανή περίπτωση θα ήμασταν (και ήμαστε) τελείως ανοχύρωτοι και φυσικά θα λέγαμε γιατί οι επιστήμονες δεν το προέβλεψαν και το κράτος δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα .... ενώ παράλληλα θα θρηνούσαμε καθημερινά θύματα. Και αυτό δεν είναι τρομοκρατία είναι γνώση και πρόληψη που προέρχεται από τις δεκαετίες εμπειρίας των ειδικών (και όχι του κάθε τυχαίου –ολόγου)

ΑΛΛΑ ... ΞΕΝΕΡΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΜΑ
Το χειρώτερο από όλα που μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο μετά από μια αχτίδα ελπίδας και μια ψευδαίσθηση αισιοδοξίας είναι να του δίνεις το τελειωτικό χτύπημα. Η απόλυτη έλλειψη κοινού νου φάνηκε για μια ακόμη φορά να επικρατεί στα ελληνικά (κυρίως) και κάποια διεθνή ΜΜΕ ... “Γιατί πληρώσαμε για τόσα εμβόλια αφού τελικά ο κόσμος δεν τα πήρε ;”.
Και γιατί να τα πάρει ... ;; αφού τον φλομώσατε στην ανοησία ντυμένη με την αυθεντία ενός μεγαλοδημοσιογράφου, το πρότυπο του Ελληνάρα παντογνώστη που έχει γνώμη για όλα.

Και φυσικά να μη μιλήσουμε για την πρόληψη ... ένας επιστήμονας οφείλει να ξέρει από την αρχή το πως θα εξελιχθεί μια πανδημία ... γιατί τον σπουδάζαμε τόσα χρόνια ;; Η πρόληψη λέγεται πρόληψη γιατί τη λαμβάνεις πριν πάθεις ... για να μην πάθεις .... εκτός και αν είσαι τις λογικής του στρατηγού άνεμου που τρέχει εκ των υστέρων να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ..

1 σχόλιο: